maanantai 22. syyskuuta 2014

Ruokayliherkkyyksien mittaaminen kotona - Food Detective

Fibromyalgia-diagnoosin saatuani olen kiinnittänyt yhä enemmän huomiota omaan kehoon, aineenvaihduntaan ja hyvinvointiin. Olen lisännyt kasvisten ja vihannesten määrää ruokavaliossani ja mahdollisuuksien mukaan ottanut mukaan luomutuotteita ja siirtynyt yhä enemmän gluteenittomaan ruokavalioon. Silti olen huomannut väsyväni päivän aikana todella helposti ja ruokailun jälkeen olo on ollut kuin possulla eli vatsaa on turvottanut ja tuntuu että kasvot ja sormetkin turpoavat. Yritä siinä sitten keskittyä työntekoon, kun olo on uupunut, ajatukset takkuilleet ja kroppaa kolottanut.

Osasta vatsavaivoista pääsin eroon, kun vaihdoin laktoosittoman maitojuoman luomumaitoon. Olin yli vuosikymmenen elänyt kuvitelmassa, että vatsani ei kestä laktoosia (suvussa todella paljon laktoosi-intoleranssia, tämänkin olisi ehkä voinut testauttaa eikä vain uskoa sukuvaivoihin). Viime vuonna matka Italiaan sai avaamaan silmiä; maha kesti siellä maidon ja jopa jäätelön ilman suurempia ongelmia. Kotona vatsavaivat palasivat kunnes vähenivät luomumaidon myötä. Luomumaito ja varsinkin se homogenoimaton maito auttoivat oireisiin. Homogenoimattoman maidon erona on se, että maidon sisältämää rasvaa ei pilkota kuten tehdään tavallisen ja laktoosittomien maitojen kanssa. Tämäkin on vielä hieman kiistanalainen tutkimus, mutta osa tutkimuksista on osoittanut, että meillä maidon liiallinen prosessointi altistaa enemmän allergioihin ja yliherkkyyksiin. Googlettamalla löytää aiheesta varmasti lisää.

No pelkkä maidon vaihto ei poistanut ongelmia eikä lääkärikään tuntunut kiinnittävän mitään huomiota uupumukseen. Viimeksi kun kävin valittamassa väsymyksestä, sain lähetteen psykologille. Siitäkin oli kyllä apua käydä juttelemassa ammatti-ihmisen kanssa, mutta ei se sitä väsymystä poistanut. Kauan olen yrittänyt pitää kirjaa syömisistäni, mutta en ole pystynyt yksilöimään mitään tiettyjä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat tämän huonon olon. Gluteeniton ruokavalio on kyllä auttanut, mutta jotain oli edelleen pielessä.

Nyt en enää muista, missä törmäsin ekaa kertaa tähän Food detective -testiin, mutta kiinnostuin aiheesta todella paljon ja hintavasta kertasijoituksesta huolimatta päätin tilata testin kotiin. Näitä saa tilattua mm Food Detectiven -kotisivuilta, jossa testistä on kirjoitettu enemmän. Testi perustuu verinäytteestä löydettyihin ruoka-ainekohtaisiin vasta-aineisiin (IgG), kun taas allergiset reaktiot perustuvat toiseen vasta-aineeseen (IgE).


"Food Detective™ testaa ns. ei-allergisia ruokayliherkkyyksiä tai -intoleransseja. Ei-allergista ruokayliherkkyyttä ei tule sekoittaa allergiseen yliherkkyyteen. Siinä missä allergiset reaktiot ovat lähes välittömiä ja niiden aiheuttaja on usein helposti tunnistettavissa, ei-allergisen ruokayliherkkyyden oireet ilmenevät tavallisesti vasta tuntien tai päivien viiveellä haitallisen ruoka-aineen nauttimisesta. Ei-allergiset ruokayliherkkydet ovat huomattavasti allergioita yleisempiä mutta toisin kuin ruoka-aineallergia, ruokayliherkkyys ei yleensä ole hengenvaarallinen."

"Vain muutamia prosentteja ihmisistä kärsii ruoka-aineallergioista, kun taas ruokayliherkkyydestä kärsivien määrän arvioidaan olevan jopa 45 prosenttia."

"Ruokayliherkkyys aiheuttaa monenlaisia epämiellyttäviä oireita ja kroonisia häiriöitä. Oireet tulevat yleensä esiin jonkin ajan kuluttua kyseisen ruoka-aineen nauttimisesta, joten haitallisten ruoka-aineiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Oireet saattavat alkaa vasta kolmekin päivää haitallisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen ja ne voivat kestää viikkoja. Esimerkiksi maito tai leipä saattavat aiheuttaa nivelkipuja vasta kolmen päivän kuluttua. Ruoka-aineiden aiheuttamista yliherkkyysreaktioista kärsivä henkilö jääkin usein hoitamatta tai saa oireisiinsa tarpeetonta lääkitystä."

"Lisätietoa ruokayliherkkyydestä voit löytää Iso-Britannian Allergiayhdistyksen asiaa käsittelevältä sivustolta http://www.foodintoleranceawareness.org/."


Testin mukana tuli kaikki tarpeellinen testin tekemitä varten paitsi ajastin. Ohjeet olivat selkeät ja hyvien kuvien kanssa varustetut. Ohjeet on hyvä lukea kertaalleen läpi ennen kuin aloittaa testin tekemisen. Testin tekemistä varten tarvitsee ottaa sormen päästä verinäyte mukana tulevaan kapillaariputkeen ja tämä oli kyllä se vaikein osuus. Tähän kannattaa varata toinen henkilö avuksi, jos näytteenotto ei ole itselle entuudestaan tuttu. Mukana paketissa tuli hyvät ohjeet näytteenottoa varten ja 2 lansettia. 

 

Testillä pystytään tunnistamaan 59 tavallista ruoka-ainetta. Yllä olevassa kuvassa näkyvät testattavat aineet. Osa ruoka-aineista on kategorisoitu yhden nimikkeen alle, joten testilevyllä on 46 eri kuoppaa + positiivinen ja negatiivinen kontrolli testin onnistumisen mittaamiseksi.Ihan joka vaiheesta en muistanut ottaa kuvaa, olin niin innoissani etten muistanut koko kuvausta :D Testi koostuu muutamasta eri vaiheesta, joiden välillä testilevyä pestään mukana tulleen pesunesteen kera. Tulokset saadaan luettavaksi jo 40 minuutin kuluttua.


Huomaathan kuitenkin, että testi ei mittaa mahdollisia ruoka-allergioita, laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa.



Itselläni oli hieman vaikeuksia näytteenoton kanssa ja jännitin loppuun asti onnistuiko testi. Onnekseni sain huomata, että negatiivinen kontrolli (pos.kontrollin yläpuolella) ei värjääntynyt niin kuin ei pitänytkään ja positiivinen kontrolli värjäyty selkeästi onnistuneen analyysin tuloksena. Seuraavaksi mielenkiinto siirtyi muihin värjääntyneisiin kohtiin, jotka ilmoittivat omat yliherkkyyteni. Kuva hieman vääristää värisävyjä, mutta lopputuloksena näkyy 3 selvästi värjääntynyttä palleroa: lehmänmaito, gluteeni ja kananmuna. Vaaleampia reaktioita oli havaittavissa mm. vehnän, kauran ja durumvehnän kohdalla. Ihan haaleita merkkejä (eivät kunnolla erotu kuvasta) oli hiivan ja palkokasvien kohdalla.


Seuraavaksi yritän vähentää pikkuhiljaa ruokavaliostani näitä kolmea eniten reagoinutta ruoka-ainetta. Gluteeniton ruokavalio tulee olemaan yhä enemmän osa arkea ja siihen siirtyminen onkin jo hyvällä mallilla. Kananmunaa sisältävien tuotteiden välttäminen kokonaan on aika haastavaa, joten lähden ihan helpoimmasta päästä eli lopetan kanamunasta valmistettujen ruokien syömisen (munakkaat, keitetyt kananmunat). Maidottomaan ruokavalioon siirtyminen tulee olemaan se haastavin homma, sillä rakastan juustoja! Juomana käytetyn maidon saa helposti korvattua soijamaidolla tai kookosmaidolla, lähikaupasta löytyy maidotonta voita, mutta soijajuusto kuulostaa omaan korvaan...noh, ei niin houkuttelevalta. Mutta nyt kun tiedän nämä kolme yliherkkyyttä, pystyn tekemään ruokailun suhteen erilaisia päätöksiä ja pyrin pikkuhiljaa kohti maidotonta, gluteenitonta ja kananmunatonta arkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti